Bilens levnadslängd: Hur länge håller en bil egentligen?

Hur länge håller en bil egentligen? Det är en fråga, som flera bilägare undrar. I princip kan man få den att hålla i en evighet innan man skrotar bilen, om man är beredd att plöja ner pengar på den. Men det är varken realistiskt eller ekonomisk försvarbart. Inte heller miljön mår bra av äldre bilar som spyr ut avgaser i jämförelse med nya bilar. Men precis som alla andra saker bevarar den inte sin kvalitet i all oändlighet. Den typiska levnadslängden på bilar är cirka 11 år, före man skrotar den. Den kan givetvis hålla avsevärt längre om man sköter och behandlar bilen väl.

Dessvärre skrotas många bilar före sin elva-årsdag. Den enskilt största faktorn till det, är att den har varit med om en kollision, och är för dyr att fixa. Om man har en skrotbil ska man inte sälja den utan skrota den för miljöns skull. Det viktigt att skrotbilen handskas på ett miljöriktigt sätt och återvinnes. Att överge kasserade fordon i miljön kan få förödande verkningar. Ett fordon innehåller kvicksilver och farliga ämnen, som sprids i miljön när bilen bryts ned. Kvicksilver från en enda skrotbil, cirka 5-10 gram, är till exempel tillräckligt för att förgifta en kvadratkilometer stor sjö . Alla som bor i vår värld måste komma ihåg att vi bara förvaltar den. Vi är förpliktigade mot våra barn och deras barn att ta hand om den på bästa sätt. Så lämna alltid fordonet till en bilskrot i Göteborg, som är legitimerad hos Länsstyrelsen, för att försäkra att bilen skrotas på ett miljöriktigt sätt. Då följer även du som fordonsägare dina förpliktelser enligt Miljöbalken.

Hämtning av skrotbilar gratis

Bärgningen är helt kostnadsfri till bilskrot i Göteborg om fordonet är komplett med original katalysator. För bilar som saknar många komponenter kan det bli en kostnad.

Innehar tillstånd att utföra bärgning av uttjänta fordon från Länsstyrelsen. Det ni behöver ha för att vi skall kunna skrota och avregistrera er bil är det senaste utfärdade registreringsbeviset del 2 (gula delen) samt legitimation. Ni får ett mottagningsbevis från oss där det står att bilen skall skrotas. Skrotningen av bilen görs av en auktoriserad bilskrot (Uffes bilskrot). Skall man skrota någon annans bil behövs även en fullmakt från registrerad bilägare. Vi hjälper till med hämtningen för bilägare som har bestämt sig för att skrota bilen i Göteborg eller i närområdet (7 mil runt Gbg).

22 Jan 2020