Sälja eller skrota bilen

Ibland kan valet mellan sälja eller skrota bilen vara mycket svår att avgöra. En gammal bil är definitivt en miljöbov i jämförelse med en ny. Från miljösynpunkt borde skrotning hos en bilskrot i Göteborg vara den mest naturliga åtgärden. Men allt handlar om kostnader och ersättningar. Så det hjärtat vill, det stoppas ofta av plånboken. Själv har jag bara haft en bil, men känner att jag inte vill lägga ner mer stålar på den. Den har krånglat rätt mycket den senaste tiden. Jag är ingen bilmekaniker och hatar att jobba med fordon. Men har hört mig för hos en bilkunnig person, som påstår att den bara går på tre cylindrar. Nu står den bara på garageuppfarten och väntar nästa steg. Jag har beslutat, att det är rätt tillfälle att skrota min Ford efter 11 år.

Ska man sälja eller skrota bilen

Kan man tjäna pengar när man skrotar bilen

Jag visste inte hur jag borde hantera situationen för att bli av med bilen. Kan man få pengar för den? Ska man lämna den till en bildemontering? Eller skänka den? Frågorna blir många när man är villrådig. Varje år byter, mellan sex hundra- och sju hundra tusen begagnade fordon, ägare och tre hundra tusen skrotas i Sverige. Europeiska unionen har infört noggranna miljöpraxis för hur bilar skall omhändertas på ett korrekt sätt när dom skrotas. Det borde kanske vara bäst för miljön att låta skrota och avregistrera den. Men är det så enkelt enkelt att göra sig av med ett ålderstiget fordon? Kan man kanske få pengar för den? Och hur kan man vara förvissad att kunden inte är någon bilskojare som lämnar bilen i orätta händer Så att man själv står kvar som innehavare på den, och få eventuella böter och trängselskatt? Och risken är stor att ett uttjänt fordon illegalt hamnar i Afrika.

Vilken bilskrot betalar bäst? 

Vill du ha bra betalt för din skrotbil? Antagligen betalar Uffes bilskrot ut bäst ersättning för skrotbilar i närheten av Göteborg. Förmodligen har han den högsta skrotpremien för en uttjänt bil i hela Sverige. Just nu är skrotpriset 3 500 kr för en bil som är komplett och som har original katalysatorn kvar.

Skrota eller sälja bilen? Vad bör du göra?

Det ena utesluter faktiskt inte det andra. Numera går det sälja till en bilskrot i närheten av Göteborg även när man ska skrota bilen. Ersättningen är upp till 3 500 kr och då behöver inte ens bilen fungera. Allt beror egentligen på värdet och det är det som avgör om man ska skrota eller sälja bilen.

Gratis upphämtning av uttjänta bilar

Bärgningen är helt kostnadsfri om fordonet är komplett med original katalysator. För bilar som saknar många komponenter kan det bli en kostnad.

Innehar tillstånd att utföra bärgning av uttjänta fordon från Länsstyrelsen. Det ni behöver ha för att vi skall kunna skrota och avregistrera er bil är det senaste utfärdade registreringsbeviset del 2 (gula delen) samt legitimation. Ni får ett mottagningsbevis från oss där det står att bilen skall skrotas. Skrotningen av bilen görs av en auktoriserad bilskrot (Uffes bilskrot). Skall man skrota någon annans bil behövs även en fullmakt från registrerad bilägare. Vi hjälper till med hämtningen för bilägare som har bestämt sig för att skrota bilen i Göteborg eller i närområdet (7 mil runt Gbg).

Försök sälja bilen, innan man bestämmer sig för skrotning

Om man vill saluföra fordonet är antagligen Google det lättaste sättet att sälja den på. Säljer man den här får man ha koll på hur man skriver kvitto och hanterar registreringsbeviset. En annan rimlig lösning är att saluföra bilen genom kvd.se, som fixar allt mot ett arvode. Om man väljer att skrota bilen kan man söka på nätet efter dessa bolag. Men man skall se upp för oseriösa aktörer, som inte är auktoriserade och enbart ute för att saluföra bilen vidare. Oftast lockar dessa aktörer med ersättning för bilen redan innan dom sett den, för att senare försöka pruta. Man bör söka upp minst tre skilda företag och checka om de kan påvisa auktorisation, innan man bestämmer sig. Det förekommer krav från staten att fordon som lämnas till en bilskrot i Göteborg  skall tas omhand av en laglig bildemontering som skrotar bilen. De här företag har ett utfärdat tillstånd från Länsstyrelsen, som garanterar, att de kan klara av uttjänta bilar på ett miljöriktigt sätt. Även bilproducenterna har egna mottagningsställe där man kan lämna sin uttjänta bil.

Hur mycket pengar får man för en skrotbil

Ersättning eller skrotpremie som man kan få för skrotbil skiftar, beroende på vilken bildemontering man väljer. Andra faktorer som kan ha betydelse är, om man lämnar fordonet själv eller om skrotfirman skall hämta den. Behöver bilen hämtas skall företaget även ha ett tillstånd från Länsstyrelsen för transport av farligt avfall (uttjänta fordon). Enligt EU-direktivet är bilproducenterna i slutändan ansvariga för att uttjänta fordon återvinnes på ett lagligt sätt, och att kompletta bilar kan handskas gratis.

17 Jan 2020