Skrota en bil med parkeringsböter

Det går att skrota en bil med parkeringsböter. Men det innebär inte att böterna försvinner. En bot är en skuld, som ägaren har även om bilen är avregistrerad och skrotad. Säljer man däremot bilen kan den nya bilägaren vara tvungen att betala skulden för att kunna använda fordonet. Vid köp av en begagnad bil kan den nya ägaren kontakta Transportstyrelsen för att få upplysningar om obetalda skulder som parkeringsböter, fordonskatt och trängselskatt. Andra bilskulder är av personlig karaktär och är utan relevans vid bilskrotningen.

Det förloppet följer bilproducenternas instruktioner omsorgsfullt. När tiden är inne att skrota bilen i Göteborg skall en auktoriserad bilskrot anlitas. Den ska överlämnas med det senast utfärdade registreringsbeviset del 2 (gula delen). Ska man skrota någon annans bil måste även fullmakt från bilägaren biläggas. Registreringsbeviset är giltigt när ägarnamnet överensstämmer med vägtrafikregistret. Om inte måste ägare beställa ett nytt från Transportstyrelsen. Genom e-tjänst fås ett nytt kostnadsfritt inom en vecka. Det påskrivna mottagningsbeviset är ett intyg att skroten mottagit bilen och att allt juridiskt ansvar övergått till dem. Det gäller dock inte som något ägarbyte. Bilskroten signerar ett skrotningsintyg, som skickas med skyltar och det rätta registreringsbeviset till Transportstyrelsen för avregistrering.

 

 

Personbilen upphör därmed för alltid. Men det gör inte de gamla parkeringsböterna. De finns registrerade på Transportstyrelsen och det insända registreringsbeviset avslöjar direkt den skyldige.Om det finns kvarvarande bilskatt för året skickas pengarna till ägaren. Vid en skuld går återbäringen dit. Och om summan är för låg kopplas Kronofogden in.

Många gånger gäller det små belopp. Där även försummad årlig vägtrafikregisteravgift på 65 kronor ingår. Summan av inte betalda böter eller avgifter närmar sig 100 miljoner. Därför har Transportstyrelsen känt sig tvungen att anlita Kronofogden med indrivning av en struntsumma, som lämnar förövaren i ett mer skamligt register. Så eftergifterna för skrotning av ett fordon hos bilskrot i Göteborg med parkeringsböter kan bli svidande för ägaren.

6 Oct 2021