Undvik att skrota din bil förtid

På grund av att snålheten bedrar visheten många och det reulterar ofta till skrotning av sin kära ägodel, bilen. Att spara några hundralappar kan resultera i kravet på reparationer i 10 000-klassen och därmed är skrotning av fordonet på bilskrot i Göteborg att föredra. Konsekvensen av en inte fungerande lambdasond kan, till exempel, bli mycket kostsamt om man inte byter den i tid. Ur funktion ökar bränsleförbrukningen och katalysatorn täpps igen och måste kasseras. Och den har en mycket viktig roll i miljösynpunkt. Lambdasondens uppgift är att bilen skall leva upp till kraven för föroreningar och halten av CO2-utsläpp. Så det finns dubbel anledning att byta lambdasonden, när varningslampan på instrumentbrädet markerar varning. Den är placerad mellan grenröret och katalysatorn. Priset för en ny katalysator är cirka 15 000 kr, medan en begagnad lambdasond kostar max 500 kr. De dyraste alternativen är att köpa en nya reservdelar av märkesfirman. Där påstås, att originaldelar är så mycket bättre än andra alternativ, så eventuella prisskillnader täcker en bättre kvalitet. Men det är ett ointressant uttalande. Alla vet, att auktoriserade bilverkstäder kan konsten att ta bra betalt. Oberoende av vilket har bilen, som skall lagas, gått en del av sin livslängd. Så att köpa nytt skulle vara detsamma som att kasta pengar i sjön. Köp av begagnade bildelar är betydligt billigare alternativ. Jämförelse kan göras med bilskrotarnas prispolicy. En begagnade bildel skall inte kosta mer än halva priset för motsvarande ny originaldel. Men konkurrensen är stor inom branschen, så bilskrot med självplock av bildelar erbjuder betydligt lägre priser.

Köp begagnade bildelar och undvik att skrota bilen i förtid

Flera hundra tusen skrotbilar hämtas av bildskrotar varje år. Många har krockats och ägarna måste därför skrota bilen. Det betyder att det finns begagnade lambdasonder i massor med varierande kvalitet och priser. Över 200 bilskrotar runt om i landet hämtar defekta bilar för försäljning av begagnade bildelar. Alla är underordnade Naturvårdsverkets tuffa föreskrifter till bilproducenterna genom "Omhändertagande av uttjänta fordon". För att skrota bilen i Göteborg krävs, att ett giltigt registreringsbevis lämnas då mottagningsbevis erhålles. För dödsbo eller ombud skall även fullmakt lämnas. Efter sanering utfärdas skrotningsintyg för avregistrering. Skrotfirmorna är även samlade i en jättelik bildelsmarknad, som styrs av online-företagen Bildelsbasen, Laga.se och MärkesDemo. För ett antal år sedan skulle det ha varit omöjligt att nå alla bildemonteringar. Men genom e-handeln finns inte det problemet längre. På kort tid kan landets hela bildelsmarknaden inventeras med priser, förväntad kvalitet och företagens adresser med telefonnummer. Lambdasonden, som sökes, kan alltså hittas hos en bilskrot Stockholm likväl hos någon bilskrot i Göteborg.

Undvik skrotning och sök efter billiga reservdelar till bilen

Det är i allmänhet lite krångligare att hitta rätt del via e-handeln än vid köp över disk, eftersom det inte finns någon att fråga. Men allas söksystem har utvecklats med ett enkelt och snabbt program. Är artikelnumret känt skall det fyllas i på startsidan, och genast visas en tablå över samtliga bildemonteringar som har lambdasonden på lager. Dessutom framgår kvalitet och pris. I de flesta fall söks artikeln genom registreringsnumret eller bilmärke. Det skrives in eller klickas och bilmodeller öppnas. Klicka därefter på bilens årsmodell. Nu visas en sprängskiss samt en gruppindelning. Lambdasonden ingår i avgassystemet, så klicka på avgas/rening. Vid nästa steg kan den identifieras och slutmenyn klickas fram. Det finns många bildemonteringar som har den sökta lambdasonden med olika kvalitet och pris. Så det är bara att välja och vraka bland alternativen som passar bäst för bilen och plånboken. Eftersom telefonnumret finns, kan bilskroten kontaktas och bekräfta att rätt artikel är funnen, eller om det finns andra frågor som behöver utredas. Garantin kan vara en sådan.

24 Feb 2020