Hur tjänar en bilskrot pengar

Metaller som järn, aluminium, palladium, platina är den största inkomstkällan för en bilskrot i Göteborg numera. Katalysatorn som innehåller palladium eller platina är den enskilt viktigaste bildelen och ger bäst avkastning för det flesta bilskrotar i Sverige. Under senare år har försäljning av begagnade bildelar till stor del förskjutits till återvinning. Och det beror till stor del av bilproducenternas framgång att mekanisera återvinningsprocessen. För några decennier tillbaka var avgiften att skrota bilen i Göteborg en mycket stor del av en bildemonterings intäkter.

Men från år 2007 blev i lag förbjudet för en auktoriserad bilskrot att kräva betalning. Samtidigt fick bara dessa befogenhet att utfärda skrotningsintyg för avregistrering hos Transportstyrelsen. Det blev trots allt startskottet till en ny era för skrotbils-branschen. Producenterna fick förordning om minst 95 % återvinning av en skrotbils vikt. Under senare tid har beslut fattats att återanvändning av begagnade reservdelar skall ingå i målet.

 

 

Men en manuell demontering och sortering, för att infria kraven, skulle ha ruinerat bilskrotarna på noll-tid. Därför bildades en organisation under BilSweden, med Stena Recycling som ledande roll. Företaget har nästan ett sekels erfarenhet att förvandla skrot och lump till bland annat ett välkänt rederi. Och det skulle visa sig vara tungan på vågen. Framgången visar företaget gärna med en speciell filmsnutt på YouTube.

Landets auktoriserade bilskrotar har en stor del i rådande situation. De krediteras också med rejäla intäkter från återvinningen. Metallerna järn, aluminium och koppar, som ingår i ett nära evigt kretslopp inom tillverkningsindustrin, är tongivande för det välkomna klirret i kassan. Inte förbrukade ädelmetaller i katalysatorer ger extra tillskott. Fortfarande finns begagnade bildelar att köpa på marknaden. Vissa bildemonteringar har kontrakt och köper in krockskadade bilar från bilförsäkringsbolag. Med tanke på de fantasibetonade reparationskostnader som gäller idag ökar den marknaden stadigt.

Genom sin unika ställning att som monopol utfärda skrotningsintyg för avregistrering borde de auktoriserade bilskrotarna ha en konkurrensfri ställning. Men ädelmetallerna i katalysatorerna har medfört, att komponenten har blivit den mest attraktiva delen att stjäla. Och det gäller framför allt äldre bilar, som inte längre kan stå säkra framför husdörren. Det tar bara någon minut att plundra den. Och den organiserade brottsligheten förser gärna mindre utvecklade länder med uttjänta bilar från Sverige.

28 Sep 2021