Vilken bilskrot betalar bäst?

 

Enligt många bedömare är det Uffes bilskrot på Orust som betalar bäst i Sverige när man ska skrota en bil. Företaget betalar 3 000 kr i ersättning för en komplett bil med original katalysator vid inlämning. Årsmodell och skick har ingen betydelse.

För en bil utan katalysator betalar företaget 1 000 kr, och för en bil med stålfälgar istället för aluminiumfälgar är ersättningen 2 600 kr. Uffes bilskrot erbjuder även hämtning av skrotbilar och då är ersättningen 1 500 kr.

För att få bäst betalt för en skrotbil finns det några strategier och överväganden att tänka på. Här är några tips:

1. Jämför erbjudanden

 • Kontakta flera Skrotar: Priserna som bilskrotar erbjuder kan variera avsevärt. Kontakta flera skrotar för att få olika prisförslag och erbjudanden.
 • Online jämförelsetjänster: Använd online plattformar som jämför skroterbjudanden, om sådana finns tillgängliga i ditt område.

2. Förstå din bils värde

 • Känn till bilens skick: Förstå vad din bil är värd, även i skrottillstånd. Vissa modeller kan ha värdefulla delar som är eftertraktade på andrahandsmarknaden.
 • Metallpriser: Håll koll på råvarupriserna, speciellt om din bil innehåller mycket av en särskilt värdefull metall, som koppar, aluminium eller platina i katalysatorn.

3. Sälj delar separat

 • Återanvändbara delar: Om du har möjlighet, överväg att demontera och sälja värdefulla delar separat. Saker som däck, batterier, och elektroniska komponenter kan säljas individuellt.
 • Online försäljningsplatser: Använd plattformar som Marketplace eller Tradera för att sälja delar.

4. Förbered bilen

 • Rensa bilen: Ta bort alla personliga tillhörigheter och se till att bilen är så ren som möjligt. Vissa skrotar kan värdera bilen högre om den är fri från extra skräp och avfall.
 • Dokumentation: Se till att ha all nödvändig dokumentation redo, som bilens registreringsbevis. Detta kan underlätta processen.

5. Överväg tidpunkten

 • Marknadsförhållanden: Ibland kan marknadens efterfrågan påverka vad en bilskrot i Göteborg är villig att betala. Om efterfrågan på metall eller reservdelar är hög, kan du få bättre betalt.

6. Undersök skrotpremier

 • Statliga Incentivprogram: I vissa länder finns skrotpremier eller återvinningsprogram som kan ge extra betalning för att skrota din bil. I Sverige är skrotningspremien 2024, 25 000 kr för den som skrotar en bil och samtidigt köper en ny elbil. Premien är begränsad till 250 miljoner kr per år, så den kan komma att sänkas eller till och med upphöra om anslaget tar slut.

7. Använd personliga nätverk

 • Hör med bekanta: Ibland kan man hitta köpare genom personliga nätverk eller lokala bilentusiastgrupper som kan vara intresserade av din bil för delar eller projekt.

Sammanfattning

Att få bäst betalt när man skrota bilen i Göteborg kräver lite forskning och planering. Genom att jämföra erbjudanden, förstå bilens värde, sälja delar separat, och utnyttja alla tillgängliga resurser, kan du maximera det belopp du får. Kom ihåg att alla juridiska och miljörelaterade aspekter ska hanteras korrekt under processen.

12 Jan 2024