Skrota bil utan katalysator

Att skrota bilen utan original-katalysator betyder, att större delen av återvinningsvärdet är borta. En sådan är den dyraste begagnade bildelen i alla gamla fordon. Den innehåller ädelmetallerna platina eller palladium och rodium. Katalysatorn är placerad i avgassystemet och spjälkar den giftiga kolmonoxiden till CO2 och vatten. I kombination med lambdasonden, som fördelar bränsle och luft till max förbränning, reduceras koldioxidutsläppet till ett minimum. Alla fordon är enligt lagkrav utrustade med sådan avgasrening sedan 1989.

Att skrota bilen i Göteborg med universell katalysator är värdemässigt detsamma som utan. Denna variant är framtagen för en betydlig kortare livslängd. Och en gammal bil förbättras aldrig genom byte till en original reservdel, som varar tre gånger längre än resterande bils livstid och kostar tre gånger så mycket. Det är väl bara auktoriserade bilverkstäder, som är specialister att ta bra betald och gärna förfäktar sådana amsagor.

 

Katalysator största skrotvärdet på äldre bilar

När en bil utan original-katalysator lämnas in, med giltigt registreringsbevis och vid behov fullmakt, till en auktoriserad bilskrot, kontrolleras avgassystemet innan ett mottagningsbevis överlämnas. För avregistrering utfärdas samtidigt ett skrotningsintyg till Transportstyrelsen. En eventuell ersättning eller betalning är helt beroende på borttagen eller utbytt katalysator. Denna original-komponent är den värdefullaste delen i ett äldre fordon, och kan plockas bort på mindre än en minut av specialiserade katalysator tjuvar. Inte ens en bil som är parkerad utanför ägarens husknut går idag säker. Därför bör en bilägare förvissa sig om vad, som gäller i nuläget för fordonet som skall skrotas. En planerad ersättning från bilskrot i Göteborg kan snabbt förvandlas till betalningskrav vid skrotning av bil utan original-katalysator.

24 Sep 2021