Kostnad för skrota bilen. Det har varit en tradition att betala för att skrota bilen förr.
Skrota bilen och få betalt med hämtning. Har du en uttjänt bil som behöver bli hämtad? Vi hjälper dig med både skrotning och hämtning. Vårt företag Bilbärgning Gbg AB har tillstånd från Länsstyrelsen att bärga uttjänta bilar (skrotbilar).
Hämtningsområdet sträcker sig från Munkedal ner till Kungsbacka, i det området utför vi även vanliga bärgningsuppdrag. vi har 2 st bärgare som vi hämtar skrotbilar med, en flakbärgare som kan ta 2 bilar åt gången samt en smidig biltransport som används när det är dåligt med utrymme. Alla bilar som skall skrotas, bärgas till en auktoriserad bilskrot som avregistrerar fordonet på Transportstyrelsen och skriver ut skrotintyg.
Mellan Göteborg och Uddevalla betalar vi upp till 3 500 kr vid hämtning. Bilen skall vara komplett med originalkatalysator. Den skall även vara rullbar och stå lättillgängligt för att få full ersättning. Saknas delar, ring för mer information. Tel 031-94 37 60
Katalysatorn är avgasrenare som sitter på avgassystemet. Alla bilar från årsmodell 1989 har katalysator. Är den bytt till en universialkatalysator har vi ingen möjlighet att ge ersättning för bilen. Är man osäker om den är bytt, kan man ta en bild och maila till oss på [email protected]
Hämtningen är gratis när du skrotar bilen och du får ett mottagningsbevis där det står att bilen skrotas. Innehar F-Skatt, transportförsäkring samt tillstånd från Länsstyrelsen för hämtning av skrotbilar.
Boka hämtning av skrotbilar på Tel. 031-94 37 60, om du bokar på hemsidan får även en trisslott av bärgaren när han hämtar skrotbilen.
Klicka här för att boka hämtning av skrotbil
Vid skrotning av bil krävs alltid att registreringsbevis (del 2, gula delen) lämnas tillsammans med skrotbilen. Om ett ombud ska skrota bilen för bilägaren, fordras även en fullmakt från ägaren. Vid bärgningsbehov bör nyckel för upplåsning av rattlås finnas tillgänglig i bilen.
Om du har tappat bort ditt registreringsbevis eller inte hittar det kan du beställa ett nytt hos Transportstyrelsen.
Gör det kostnadsfritt med ditt e-legitimation.
Klicka här och beställ registreringsbevis hos Transportstyrelsen (del 2)
Det är inte många tiotals år sedan bilskrotarna tog emot skrotbilarna för att demontera dem. Intäkterna från inlämnarna av bilarna var av stor betydelse för lönsamheten. De begagnade bildelarna var dock mycket konkurenskraftiga i jämförelse med originaldelar, som såldes av märkesvekstäder. För att minimera arbetsinsatsen anordnades stora uppställningsplatser för självdemontering. Idag finns några välkända bilkyrkogårdar i Båtnäs och Kyrkö Mosse som vittnar om detta. Men komkurrensen blev övermäktig för försäljningen av begagnade reservdelar. Specialfirmor som introducerades via internet kunde erbjuda nya delar som understeg de begagnade. företag som tillverkade piratkopior hjälpte till att dumpa priserna.
När sedan Länsstyrelsen ställde tuffa krav på skrotnings- och uppställningsplatser måste många skrotar lägga ned sin verksamhet. Hade utvecklingen fortsatt i samma bana skulle en kostnad för skrota bilen varit mycket hög idag. Men allt förändrades genom hårda krav från regeringen. Krav ställdes till bilproducenterna. Inom en viss tid skulle 85 % av bilens vikt återvinnas till produktion. Genom förordning om producentansvar (SFS 2007:185) preciserades många krav. Bland annat ansvarade gruppen för att organisera auktoriserade bilskrotar som avregistrerar och skulle ta emot skrotbilar gratis. Och bilproducenterna bildade genom Bilskrotningsförordningen (SFS 2007:186) en effektiv arbetsgrupp. Som förebild fanns Stena som redan i slutet av 1930-talet upptäckt värdet i återvinning av diverse avfall.
Kostnad för skrota bilen. Det har varit en tradition att betala för att skrota bilen. Det är inte många tiotals år sedan bilskrotarna i Göteborg tog emot och skrota bilen i Göteborg för att demontera dem. Intäkterna från inlämnarna av bilarna var av stor och bilskrotarna hade självplock där kunderna kunde skruva ner delarna själva och få ett bättre pris.
Idag återvinnes mer än 95 % av skrotbilens vikt genom fragmentering och sortering. Det betyder att trenden med kostnad för skrota bilen radikalt förändrats. De seriösa skrotarna måste ta emot bilar för skrotning gratis. Men det finns vissa föreskrifter. En bil måste vara komplett vid inlämning. Saknas komponenter ur drivlinan eller katalysator får inlämnaren betala ett visst pris. Dock mycket lägre än för ett antal år sedan.Det är dock normalare att ägaren av en skrotbil erhåller en ersättning för en komplett skrotbil vid inlämning till en auktoriserad bilskrot. Skrotbilar hämtas gratis hos vissa bilskrotar.
Om inte ägaren själv kan köra bilen till skroten måste kanske bärgare anlitas. Att riskera böter för körning av en avställd bil eller en med körförbud skall nog undvikas. Speciellt då det finns bärgare som kan utföra körningen gratis. Även detta kräver att bilen är komplett. Det skall dock betonas att bilägaren, enligt miljöbalken, ansvarar för bilen tills den är inlämnad till bilskrot för avregistrering hos Trafikstyrelsen. Om bärgare anlitas är det viktigt att ägaren förvissar sig om bärgarens tillstånd från Länsstyrelsen. Transport av skrotbilar till bilskrot klassas som hantering av miljöfarligt avfall. För detta är det endast Länsstyrelsen som kan ge tillstånd. Det är enkelt för beställaren att kontrollera vid beställningen. En seriös bärgare visar alltid sitt tillstånd i sin hemsida på internet. Vissa registrerade bärgningsföretag kan hjälpa till med att skrota bilen med bärgning.
Så avslutningsvis kan man konstatera att det är sällsynt med kostnad för skrota bilen efter en noggrann planering av ägaren.