Hur skrotar man en bil som inte finns

Man behöver kontakta Transportstyrelsen och förklara var, hur och varför bilen försvunnit. Med en trovärdig motivering kan Transportstyrelsen avregistrera bilen från vägtrafikregistret. Har man lämnat bilen till en auktoriserad bilskrot skall man först kontaka dem och fråga varför bilen inte avregistrerad och skrotad. Det förekommer inga arbetssätt för att skrota bilar som inte finns. Enbart en auktoriserad bilskrot kan utställa ett skrotintyg för avregistrering på Transportstyrelsen. Det förekommer 10 000-tals fordon som finns i bilregistret men som likväl inte existerar.

 

Bilretur tar emot bilar som finns

BilSweden fick uppdraget att arrangera bilproducenternas krav för demontering av personbilar. Av den anledningen bildades bilretur. Därtill gavs anvisningar till hopsamling och bilskrotning av fordonsvrak, som vanligtvis övergavs i skog och mark. Ursäkten för de här miljöhandlingar var fordonsägarens besparing av kostnaden för att skrota bilen i Göteborg

Bilretur skulle etablera ett nätverk, som kunde utföra ställda mål. Så de första konkreta berättigade bilskrotarna inrättades i Sveriges Bilåtervinnares Riksförbund (SBR). Men deras nätverk att utställa mottagningsbevis med skrotintyg förekommer inte nuförtiden. En auktoriserad bilskrot i Göteborg får sin behörighet från Länsstyrelsen. En skriftlig begäran ska tillstyrkas av miljöförvaltningen, som övervakar att den kommande bilskroten lyder Naturvårdsverkets regler enligt bilskrotningsförordningen.

 

 

19 Sep 2021