Vad kostar det att lämna en bil på skroten

Är man tvungen att betala pengar för att lämna sin skrotbil på bilskroten?
Nej det behöver man inte göra. Från och med 2007 är det producentansvar på personbilar och det innebär att bilproducenterna skall stå för kostnaden för avregistreringen och skrotningen. Om fordonet saknar delar har de rätt att begära en skärlig ersättning för detta. Är bilen komplett med original katalysator så får du däremot betalt för din bil hos de flesta skrotarna. Lämnar man in ett annat fordon som husvagn som ett exempel så kommer man behöva betala för skrotningen. Det finns tyvärr inget producentansvar för husvagnar.

Skrota bilen utan avgifter gör bilproducenterna

Är det utan kostnad att bli av med sin gamla bil eller måste man erlägga pengar för att bli av med en skrotbil? Är det betalning om man måste ha hjälp med bärgning? Finns skrotningspremien kvar? Vi redogör med prisexempel från en bilskrot i Göteborg. Om du väljer att skrota bilen hos ett återvinningsföretag för personbilar som ingår i bilproducenternas organisation (demonteringsföretag för personbilar) betalar man inte något för skrotbilen. Det här utifrån det producentansvar som ligger på företagen vilket vittna om att de måste skrota en bil utan kostnad. Väljer man i stället att lämna den till en bildemontering som inte ingår i detta nätverk har de rätt att ta ut en kostnad för skrotningen. Man får alltså ta reda på detta innan.

 

 

Kostnad och ersättning från auktoriserade bilskrotar varierar

Många aktörer erbjuder kostnadsfri hämtning av fordonet och i vissa fall betalas också en ersättning ut för bilar med original katalysator. Det viktigta är att kolla upp företaget som hämtar personbilen, Ifall de har behörighet för bärgning av uttjänta fordon (farligt avfall) från Länsstyrelsen. Att vända dig till auktoriserade företag innebär miljövänlig skrotning och rätt hantering mot myndigheterna. Att avlämna fordonet utan att få kvitto från en auktoriserad aktör är en stor risk. Man skall få ett mottagningsbevis där det framgår att bilen skall skrotas och avregistreras från bilregistret. Annars kan man få betala både fordonskatt och parkeringsböter om bilen hamnar på villovägar. Det förekommer suspekta företag som försöker köpa billiga fordon (skrotbilar) för att sälja vidare.

Den obligatoriska skrotbilspremien och bilskrotningsfonden avvecklades år 2007 vilket innebar att auktoriserade bilskrotar inte är skyldiga att betala ut något för att skrota bilen i Göteborg. Det förekommer å andra sidan skrotar som ger pengar för kompletta uttjänta bilar med original katalysator. Det är oftast de skrotar som inte ingår i producenternas nätverk som betalar bäst för uttjänta bilar. Ersättningen för en skrotbil skiftar från 0 kr till cirka 3 000 kr. Har man däremot en nyare krockad bil med många fungerande reservdelar kan man få betydligt mer. Kontakta därför många auktoriserade skrotar för offert. Vid inlämning bör ägaren till bilen ha registreringsbevis del 2 med sig. Ifall skrotbilen lämnas av ett ombud skall denne ha en fullmakt från fordonsägaren. Töm alltid bilen på saker som inte tillhör den. Finns det sopor och annat i bilen kan skroten ta betalt för att ta emot bilen.

15 Sep 2021