När bör bilen skrotas

När din bil inte håller måttet längre angående säkerhet, köregenskaper och driftskostnader bör den lämnas till en bilskrot i Göteborg. Det kan vara så enkelt att fordonets reparationskostnader överstiger bilens värde. Då bör man inse att den är förbrukad. Det finns även andra faktorer som borde avgöra ödet om bilen. Ett exempel är koldioxidutsläppen från gamla bilar.

Väg in miljön och säkerheten när du skrotar din bil

Äldre fordon är betydligt sämre för miljön än nyare. Byter man från en bensin/diesel driven till en elbil bidrar man till en förbättrad miljö. Även när det gäller säkerheten är skillnaderna stora. På nya bilar finns det airbags i dörrar, tak, stolar, ratten och dessa skyddar alla människor i fordonet. På äldre bilar får man vara glad om det finns en på ratten. Om detta alternativ passar in på din bil bör du kontakta någon av bilproducenternas mottagningsställe eller en auktoriserad bilskrot.

Producentansvaret medger gratis skrotning av bilar

Eftersom det finns producentansvar för bilar i Sverige kan man skrota bilen gratis. Men det är bara de bildemonteringar som är bundna till bilproducenterna som är skyldiga att ta emot bilen och utföra en kostnadsfri skrotning på den. Andra auktoriserade skrotar som inte är knutna till producenterna kan begära betalning för att utföra samma tjänst. Kriterier som medger kostnadsfri skrotning av en bil är att den är komplett. Saknas delar på den som exempelvis motor, växellåda eller katalysator kan även bilskrotar som är bundna till bilproducenterna begära ersättning för att skrota den.

Auktorisation för skrotning och bärgning av skrotbilar

Transport av fordonet till bilskroten ingår inte i producentansvaret utan bekostas av fordonsägaren själv. Men det finns seriösa aktörer som erbjuder avgiftsfria hämtningar av skrotbilar. Det man bör kontrollera är om dessa företag har tillstånd för bärgning av uttjänta fordon. Tillstånd för bärgning av skrotbilar är inte samma sak som tillstånd för skrotning.

Det här behövs när man skrotar bilen

1. Registreringsbevis del 2.

2. Giltigt legitimation.

3. Fullmakt om det är ett dödsbo eller en annan person än fordonsägaren.

Du ska få ett mottagningsbevis av bilskroten samt ett skrotintyg som är ett bevis på att bilen blir avregistrerad från Transportstyrelsen

Om du har tappat bort ditt registreringsbevis eller inte hittar det kan du beställa ett nytt hos Transportstyrelsen.

Gör det kostnadsfritt med ditt e-legitimation.

Klicka här och beställ registreringsbevis hos Transportstyrelsen (del 2)

29 Apr 2020