Skrota krockad bil försäkring

Efterdyningarna av en bilolycka är ofta smärtsamma. När man varit med om en traumatisk händelse, som en bilkrock är för de flesta personer har man svårt att veta hur man skall hantera sitationen. Man kommer även att oroa sig om vad som kommer hända med bilen. Först skall man kontakta sitt försäkringsbolag oavsett vilken försäkring bilen har. Man bör vara medveten om att det inte krävs stora skador på bilen innan försäkringbolaget löser in och skrotar den. Det här gäller framförallt äldre bilar som uppnått större del av sin levnadslängd. Skick och antal körda mil är mer avgörande än ålder när man bedömer att den ska skrotas.

Skrota krockad bil försäkring

Skrota eller laga bilen

Om man enbart har trafikförsäkring och bedöms som den som orsakat krocken kommer ingen ersättning för din bil betalas ut. Motparten kommer däremot att få ersättning fullt ut från ditt försäkringbolag. Om du befinner dig i detta scenario, måste du fatta alla beslut om bilen själv. Antagligen har bilen efter krocken bärgats till en märkesverkstad där den står och väntar på sitt öde. Bärgningskostnaden täcks inte av trafikförsäkring utan den måste du betala från din egna plånbok. För att inte lägga ner mer onödiga pengar måste man planera hur man skall gå tillväga. Är man inte bilkunnig kan det vara svårt att bedöma kostnaderna för reparationerna på bilen.

Hitta bra mekaniker för att undvika skrotning av bilen

Försök att anlita en bilmekaniker som arbetar på en mindre verkstad för att få en så bra offert som möjligt. Märkesverkstan är upp till 3 gånger så dyr än var mindre oberoende verkstäder är. Kompetensen kan också vara bättre eftersom dessa bilmekaniker arbetar med alla bilmärken. Hör med din bekantskapskrets om de känner till någon bilreparatör, som är bra och jobbar på en mindre bilverkstad. Under tiden som man inväntar offerten tar man reda på hur mycket det kostar köpa en motsvarande bil (din bil innan krocken) på exempelvis begagnade-bilar.se. Om prisförslaget i offerten överstiger kostnaden för att köpa motsvarande bil bör man skrota sin krockade bil omgående. Antingen kontaktar du ett av bilproducenternas mottagningsställe eller en auktoriserad bilskrot för att få bilen skrotad på ett miljöriktigt sätt.

LÄS MER: Experter vill att man skrotar bilen efter elva år

 

 

25 jan 2020