Katalysatorn biltjuvarnas nya guldgruva

Hur många bilägare har blivit av med katalysatorn på bilen? Kanske inte tusentals ännu så länge. För det är en ny lönsam företeelse för den kriminella brottsligheten. Och stölderna drabbar lika gärna gamla bilar. Många av dessa har bara något värde kvar just i katalysatorn. Enligt en artikel i Teknikens Värld stjäls katalysatorer mitt på ljusa dagen på 30 sekunder.

Vad är en katalysator?

Katalysatorn omvandlar skadligt bilavgasutsläpp till ofarliga ämnen. De dyrbara ädelmetallerna platina eller palladium i kombination med rodium framkallar en kemisk reaktion för de giftiga avgasutsläppen kolmonoxid, kväveoxider och kolväte. Den dödligt giftiga kolmonoxiden spjälkas till ogiftig koldioxid och vatten. Den gasen reduceras starkt genom lambdasonden, som har till uppgift att fördela bränsle och luft till max förbränning. I katalysatorn finns även keramiska kulor, som klyver kolväten till ursprungsformerna väte och syre. Katalysatorn kräver en arbetstemperatur av 600 grader och minskar effekten vid blytillsatser i bensinen. Från och med årsmodeller 1989 är det lagkrav, att bilar från alla bilproducenter skall vara utrustade med en sådan avgasrening. Den är också det mest värdefulla vid återvinning på bilskrot i Göteborg.

Varför har katalysatorn blivit biltjuvarnas favorit?

För det första är det en komponent som inte är förbrukad, när det uttjänta fordonet skall tas ur bruk. Ädelmetallerna är kvar i stor utsträckning. Och de har i de flesta bilmodellerna större värde än övriga bilen tillsammans. Så nu är det bara bilägare med modeller före 1989, som kan känna sig säkra att inte få sina bilar demolerade. Och det första tecknet kan man se hos bilskrotarna. De är försiktiga när någon skall skrota bilen. Vid inlämning sker utbyte av registreringsbevis och mottagningsbevis med fullmakt från dödsbo där sådant krävs. Efter sanering utfärdas skrotningsintyg till Transportstyrelsen för avregistrering. Därefter demonteras katalysatorn för att bevaras på ett mycket inbrottssäkert ställe. Men ofta hjälper inte ens en sådan säkerhetsåtgärd. En smash-and-grab-kupp kan ge miljontals kronor i förtjänst.

Ingen bilägare går säker

För första gången i bilhistorien är även gamla bilar begärliga att stjäla en specifik del från. Det gäller samtliga bilmärken och modeller från tillverkningsår 1989. Idag har kanske bara några tusen bilägare fått påhälsning. Men det här kommer att explodera. Brottsligheten med äldre bilar, som illegalt exporteras eller återinförs i trafik, har fått ett nytt arbetsområde. Att plocka katalysatorer, när ägarna sover är både lönsamt och riskfritt. Många har endast tecknat trafikförsäkring, då de ansett att tjuvarna bara går på nya och lyxiga modeller. Så det är nog hög tid att se över teckning av en stöldförsäkring. Och räkna med karosskador i samband med kapningen av katalysatorn, som måste gå fort. Så kostnaden för återställning blir skyhög för drabbade bilägare. En gång i tiden var bilradion ett eftertraktat byte. Men det, som är på gång att hända, är etter värre. Nu gäller det alla bilar och den organiserade brottslighetens nuvarande kapacitet är som att jämföra ett spanskt La Liga-lag med ett svenskt korp-lag.

29 Feb 2020